Deelhond Dushi uit noodzaak geboren

Deelhond Dushi met oppasmoeder en baasje

 

Er is een zwarte labrador in Bottendaal, Nijmegen, die drie ouders heeft. Dushi (Papiamento voor ‘schatje’) is een deelhond uit noodzaak geboren.

Pascale en Peter zijn de vaste papa en mama van het speelse beest. Joyce is de “oppasmoeder” of “nanny”, zoals ze zichzelf noemt.

Waarom delen jullie?
“Peter en ik hebben een dag in de week, dat we allebei dienst hebben en werken. Daarom zijn we uit noodzaak op zoek gegaan naar iemand die een dag per week op Dushi wil passen”, aldus Pascale. Rondvraag in de buurt bracht Joyce in beeld, die enige tijd geleden haar hondje Max heeft verloren.

“Ik begin er niet meer aan zelf een hond in huis te nemen. Ik merkte met Max al, dat het moeilijk is onderdak voor hem te vinden als ik afspraken had of weg moest. Maar ik mis wel een hond”, legt Joyce uit. Haar ogen beginnen te schitteren, als ze zegt: “En het voelt ook alsof Dushi mijn eigen hond is op zo’n dag.”

Hoe doen jullie dat?
“We hebben een rooster van vakantie tot vakantie, waarop van tevoren duidelijk is wanneer Joyce voor de hond zorgt”, legt Pascale uit. “En laatst hadden we onverwacht een begrafenis. Dan is het een uitkomst. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal en dan is het fijn, dat we een beroep kunnen doen op Joyce.”

Wat zou je anderen willen zeggen, die ook willen delen? Waarop moeten ze letten?
Joyce heeft duidelijke afspraken gemaakt met Pascale en Peter over de “opvoeding” van Dushi. Maar eigenlijk verloopt verder alles heel natuurlijk.

Delen jullie meer / vaker?
Daarover moeten zowel Pascale als Joyce heel hard nadenken. Aanvankelijk zeggen ze van niet. “Af en toe misschien gereedschap van Peter”, zegt Pascale aarzelend.

Kennen jullie meer delers?
Als ze er goed over nadenken, komen de voorbeelden naar boven. “Onze buurvrouw deelt de krant met de buren”, weet Pascale. “En ik hoorde laatst van iemand, dat hij met de buurt een lange ladder gekocht heeft.” Joyce: “Op tv zag ik laatst, dat een ouder stel overdag een hond had, die ’s avonds naar een gezin met kinderen ging.”

Kennen jullie deelsites, zoals Peerby, Thuisafgehaald, Mywheels, FF Lenen Nijmegen, Ik geef Weg of Airbnb?
De genoemde deelwebsites kennen ze niet. “Greenwheels”, roept Joyce spontaan. Zo weten zij uiteindelijk meer over delen, dan ze van tevoren dachten.

Heb jij een tip voor een leuk deelverhaal? Tip ons hier
Wil jij zelf een huisdierdeelclub beginnen? We helpen je graag op weg

9 gedachten over “Deelhond Dushi uit noodzaak geboren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *